Kıyılardan içeriye süzmeye çalışan bir soluk Karadeniz kokusu ile hiçbir yerde kolay kolay rastlayamayacağınız güzelliklerin bir arada bahşedildiği, bir yanı tarih bir yanı doğa kokan güzel Safranbolu… Unutulmaz anılar biriktiriyor ve ayrılırken tüm benliğimizde aynı türkünün notalarını hissediyoruz ‘’Seyyah olup şu alemi gezerim…’’ Güzel memleketim dört bir yanı ile soluk alıyor, soluk aldırıyor. Yolumuz bir tatil kaçamağı ile Safranbolu’ya düşüyor ve iyiki’ler dolu cümlelerle Safronbolu’dan ayrılıyoruz.
Bugün sizlere yeni açmış olduğumuz bir alanla ‘Merhaba!‘’ demek istiyorum. Doğadan Dermanlar dedik ama uzun zamandır bence hayatın en önemli dermanını es geçmiş olduğumuzu fark ettik. Gezmek! Yeni yerler görmek ve yeni keşifler yapmak, daha önce hiç görmediğimiz şehir tabelalarına merhaba demek… Hayatımda bu tümcelerin önemi sanıyorum ki diğer birçok şeyden fazla. Zira bendeniz ayağında spor ayakkabıları olduğu zaman dünyanın bir ucuna yürüme enerjisini kendinde bulur ve o gün ki yol arkadaşımı canından bezdiririm. Yalnız bu sefer durum farklı, yol arkadaşım ayaklarına en az benim kadar zalim davranabilen sıkı dostumun ta kendisi! Belki de gezi kültürünü birlikte keşfetmiş, yürürken aldığımız oksijenin ciğerlerimize armağan edilen gerçek bir nefes olduğu bilincine varmış, bir simit bir çay molası ile kilometrelerce gezebilme şerefine nail olmuş iki yol arkadaşı.
Bir yere gitmeden önce muhakkak ön araştırma yapar kalınacak, yemek yenilecek ve gezilecek yerlerle ilgili notlar alırım. Yine bir yol haritası oluşturuyor ve seyahatimize başlıyoruz.
Yeni Safranbolu Nerede? Eski Safranbolu Nerede?
Safranbolu hakkında ilk öğrendiğimiz iki Safranbolu olduğu, bir Yeni Safranbolu birde Eski Safranbolu korkmayın bu iki bölge birbirine yürüme mesafesi kadar uzak. Daha sonra edindiğimiz tecrübeler bizde Eski Safranbolu için aşağı Safranbolu, Yeni Safranbolu için yukarı Safranbolu sıfatları kurmamıza neden oldu, zira coğrafi konumları tam da böyle.
Safranbolu’da nerede kalınır?
Biz yaptığımız araştırmalar sonucunda Safranbolu’da bir öğretmen evin de kalmaya karar veriyoruz. Bunun nedeni Safranbolu’da kalınacak yerlerin olmaması değil Safranbolu öğretmen evinin merkezi bir yerde yer alması ve bu seyahati yürüyerek yapmayı planlamış olan bizim için en doğru seçim olması. Ayrıca Safranbolu öğretmen evinden son derece memnun ayrılıyor ve bir daha yolumuz yeniden Safranbolu’ya düşerse aynı konaklama şeklini tercih etmeye karar veriyoruz.
Safranbolu’da kalınacak yerler listesi;
Safranbolu Bağlar Otel
Havuzlu Asmazlar Konağı
Yeni Safranbolu Öğretmenevi
Eski Safranbolu Öğretmenevi
Tabi bu dört adresten ibaret değil Safranbolu konaklama alanları, bizler araştırma yaparken bu dört seçenek üzerinde durmuştuk. Bağlar Otel Yeni Safranbolu’da yer alıyor. Bizim konaklamak için seçmiş olduğumuz Yeni Safranbolu Öğretmenevine yürüme mesafesinde adını da muazzam bir bölge olan ve Safranbolu’nun turistik merkezlerinden biri olan Bağlar’dan alıyor. Bağlar Otel Safranbolu’nun en büyük ve lüks oteli diyebiliriz. Gezimiz sırasında otel görüntüsü ile bizi cezbetmiş olsa da Yeni Öğretmenevinin bizi fazlası ile memnun eden konsepti ve huzur dolu binası tercihimizden biran olsun pişman olmamamıza neden oldu. Bu arada öğretmenevi noktasında karar vermemize daha önce buraya seyahat etmiş olan kişi yorumları etkili oldu. Burada altını çizmemiz gereken nokta iki adet öğretmenevi olduğu. Eski öğretmenevi tarihi yani eski Safranbolu’da yer alıyor. Bina tarihi bir konak görüntüsünde. Siz bu binayı tercih edebilirsiniz zira aynı hizmet anlayışına sahip. Adeta turistik bir otel edasında hizmet veriyor Safranbolu öğretmenevleri. Diğer bir seçenek ise Havuzlu Asmazlar Konağı idi, adından da anlaşılacağı gibi bu büyük ve önemli bir konak olarak Safranbolu için tarihi öneme sahip. Konağın ortasında bir tarihi havuz yer alıyor ve konsept olarak da otel tamamen Safranbolu tarihi dokusuna sadık kalıyor. Bu seçeneklerin dışında tabiî ki sizlerde farklı bir seçim yapmak isteyebilirsiniz. Emin olun Safranbolu’da yüzlerce büyük küçük konaklama alanı sizleri bekliyor olacak. Safranbolu kalınacak yerler açısından oldukça zengin. Bu denli turizm kapasitesi yüksek bir alan için aksi düşünmek zaten yanlış olurdu.
Safranbolu’da gezilecek yerler?
Tarihi Safranbolu Evleri
Tarihi Safranbolu Çarşısı
Safranbolu Demirciler Çarşısı
Mencilis Mağarası
Tokatlı Kanyonu
İncekaya Su Kemeri
Kristal Cam Teras
Bağlar Bölgesi
Yörük Köyü
Safranbolu gezi rehberi
Tamda burada lafa girmek istiyorum! Zira Safranbolu gezimizi bizim için önemli kılan bir özelliği de en çok yürüdüğümüz gün olması. Malumunuz artık siz adım atarken size eşlik eden ‘’akıl’’a sahip telefonlarımızın varlığı bu günü tescillememize neden oldu. Sabah sakin bir kahvaltıdan sonra gezilecek yerler listesi çıkardık ve yola koyulduk! Tabi ki de sadece ayaklarımıza ve spor ayakkabılarımıza güvenerek ilk hedefimiz Tokatlı Kanyonu’ydu!
Tokatlı kanyonu, kristal cam teras ve İncesu kaya kemerinin aynı yerde olduğunu bilen biri olarak hedefi üç noktayı tek taşla vurmayı planlamıştım ki öyle de oldu! Uzun bir yürüyüş sonrası, tahminen 2 saate yakın bir süre sonra Tokatlı Kanyonu’na yürüyerek varıyoruz. Vardığımız noktada Kristal Cam Terasa çıkıp biraz yükseklik korkumuzla başa çıkmaya çalışıp, bir soluk kahve molası veriyoruz. Cam teras özel bir işletme tarafından işletiliyor. Giriş ücretli işletme sahipleri burada kanyon manzaralı şık bir restaurant kurmuşlar. Yemek ve bir şeyler içmek için iyi bir tercih olacağını düşünerek tavsiye ediyoruz sizlere de. Daha sonra artık yola koyulmamız gerektiğinin farkındalığı ile ayaklanıyoruz.Tabi asıl iş burada başlıyor! O kanyon gezilecek!
Kanyonun gezi için başlangıç noktası İncekaya Su Kemeri’nin bulunduğu nokta. Bu güzel tarihi kemeri de görüp bir iki fotoğrafını aldıktan sonra kanyona giriş yapıyoruz (giriş ücretli). Uzunluğu yaklaşık 2,5 km olan kanyonu muhteşem keyif alarak geziyoruz. Kanyon içerisinde soluklanabileceğiniz salaş işletmelerin olduğunu belirtelim. Harika bir doğa gezisinden sonra kanyonun sonuna geliyor ve diğer yakadan geri dönmeye başlıyoruz. Merdivenleri ve patika yolları ile yaklaşık 5 km süren Tokatlı kanyonu yolculuğumuzu bitirdikten sonra Mencilis mağarasına gitmek gibi çılgınca bir karar veriyoruz.
Mencilis Mağarası ile Tokatlı Kanyonu arası yaklaşık 9 km. 9 km’de neymiş diyoruz ve yola koyuluyoruz. Evet, Mencilis mağarasına uzun bir yolculuk sonrası varıyoruz ve hemen orada bulunan bir işletmede çay molası veriyoruz. Bacak kaslarımızda ki inanılmaz hareketliliği ince belli çay bardaklarından birkaç yudum çay alarak hafifletmeye çalışıyoruz. Durun daha bitmedi! Mencilis mağarasını gezmek o kadar kolay değil zira mağaraya çıkmak için uzun merdivenleri çıkmanız gerekiyor. Duyumlarımıza göre Mencilis mağarasının sonu henüz bulunamamış! Zaten bizde biraz ürpertici biraz doğa üstü olarak nitelendirdiğimiz bu mağarayı bir süre gezdikten sonra bitiremeyeceğimizi anlayıp geri dönüyoruz. Şehre nasıl mı döndük? Tabi ki yürüyerek! Gün sonunda kafası çalışan telefonlarımızdan ve artık takati kalmayan ayaklarımızda aynı çığlık yükseliyordu; 40.200 adım 😉
Tarihi Safranbolu Çarşısı
Eski Safranbolu da bulunan tarihi Safranbolu çarşısını gezmek 2. gün planlarımız içerisinde yer aldı. Nostaljinin iliklerimize kadar işlediği, her köşesinden ayrı bir heyecan duyduğumuz bu çarşı, yolu Safranbolu‘ya uğrayan her gezginin mutlaka görmesi gereken bir yer. Çarşının içerisinde ayrıca birde Tarihi Demirciler Çarşısı var. Unesco’lu çilingir ustası bulunan bu çarşıda geziyorken, kendinizi bir eski zaman filminde hayal etmeniz çok olası. Lokumcuları, etnik ve yöresel ürün satan dükkanları, hediyelik eşyacıları ile hayatın içerisinde yaşayan bir tarih burası!
Safranbolu’da ne yenir?
Tabi ki Safranbolu Lokumu! Safranbolu’ya gitmişseniz eğer eski çarşısından birkaç kilo Safranbolu lokumu almadan dönememenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle safranlı lokum uzun süre kahvelerinize eşlik edecektir. Bu arada naturel dokusundan ödün vermeden bu güne gelmiş olan Safranbolu simidine de bir çay molasında ve sabah kahvaltısında yer vermenizi şiddetle öneriyorum.