Bir yeraltı suyuna şifalı su denilebilmesi için; bir litresinde en az bir gram mineral ve eşit değerlerde karbondioksit, hidrojen sülfür ve radon gazlarından en az biri bulunmalıdır. Kaplıcaların etkinliği ise; suyun sıcaklığı, içeriğindeki kimyasal maddeler, mikroorganizmalar, havadaki nem oranı, havanın sıcaklığı, atmosfer basıncı ve rüzgar gibi etkenlere bağlıdır.
Şifalı sular ve kaplıcalar hem de banyo suyu hem de içme suyu olarak kullanıldığında sağlımıza iyi gelir. Çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı yöntem, alternatif yöntem olarak kullanılır.
Şifalı sular ve kaplıcaların banyo olarak faydalı olduğu durumlar; romatizma,lumbago, siyatik, nefrit, kadın hastalıkları, kırık ve çıkık sonrası kas tedavisi, egzama, behçet.
Şifalı sular ve kaplıcaların içme suyu olarak faydalı olduğu durumlar; mide-bağırsak tembelliği, karaciğer tembelliği, ağız kuruması, safra kesesi tembelliği, böbrek taşı, safra kesesi kum ve taşı, ürogenital iltihaplar,kronik kabızlık, baş ağrısı…
Bütün sayılan hastalıklar tabi ki tıbbi tedavilerinin yanı sıra şifalı sular ve kaplıcalar ile desteklendiğinde daha çok fayda görüldüğü bilinen bir gerçektir. Birçok tıp doktoru da bu durumun kabul gördüğünü belirtmişlerdir.